[...] by się nam przydały. Bez wątpienia warto zrobić morfologię, TSH, ft3, ft4, kortyzol, witaminę D3, testosteron wolny, związany, LH, FSH, prolaktynę, estradiol, kreatyninę, kwas mlekowy. Więcej informacji znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej. Warto jednak pamiętać o tym, że jeżeli redukcja tkanki tłuszczowej trwała długo i zszedłeś [...]
a ja tam myśle, że jak sie ma zakwasy to trzeba właśnie jeszcze ciężej ćwiczyć bo wtedy wytwarza sie kwas mlekowy i po tygodniu przejdzie. Wszyscy moi koledzy z siłowni tak robili i w 100% przypadków skutkowało
Jeśli trenujesz sprinty, to na pewno masz wyższy od przeciętnego próg mleczanowy, tj. tętno, przy którym zaczyna się wydzielać kwas mlekowy, kończy się zaś spalanie tłuszczu. Możesz więc bezpiecznie biegać na granicy zadyszki. Żeby przyblokować nocny katabolizm, po przebudzeniu bierz HMB, po pół godzinie np. kawa, i biegasz po następnej 1/2godz. [...]
Zakwasy występują tylko do godziny po treningu ponieważ wydobywa się kwas mlekowy. Każdy mówi, że to są zakwasy lecz to nie jest dobre nazewnictwo. Włókienka mięśniowe rozrywają się , i po regeneracji stają się większe oraz mocniejsze(po to by były bardziej wytrzymałe), tak właśnie tłumacząc w najprostszy sposób rosną mięśnie. Na pewno masz słabą [...]
Ja zawsze mam zakwasy na klacie. Ale to nic takiego. W mięśniach zbiera się kwas mlekowy, a klatka to duży miesień, więc najbardziej to odczuwasz. Chociaż na plecach nigdy nie mam zakwasów, a plecy to jeszcze większy miesień. Ale to nic nie znaczy. Musisz się przyzwyczaić. Ja mam tak juz od 13 miesiecy ćwiczeć :). pozdrawiam Ćwiczymy dalej...
[...] krwinek (erytrocytów) Czerwone krwinki są odpowiedzialne za transport tlenu, co znaczy że większa ilość tlenu będzie transportowana co pozwoli na polepszenie wytrzymałości w czasie, zanim powstanie kwas mlekowy, co spowodowało by bóle i obniżenie aktywności. Po krótce zwiększa on twoją wydolność." Coraz bardziej mi sie to EQ podoba
co wy gadacie jakie 24 h, to zalezy od intensywnosci , jak wy mieczaki cwiczycie se lekko to moze i 24 wam starczy na regeneracje, ja po intensywnym treningu klaty mam zakwasy przez 3-4 dni i nie tylko klaty ale i tricepsy,plecy i uda, to sie nazywa intensywnoscm, wiec moz to nie kwas mlekowy tylko te mikrourazy, a to najwieksza bzdura jaka [...]
[...] sie do komurki wiecej skladnikow odzywczych papu i tlen 4 usuwa z organizmu uboczne produkty przemiany materi przez co komurki nie sa zatrowane i maja bodzce do rozwoju (np. kwas mlekowy) 5 w ciagu dnia dodatni bilans azotu wplywa na nabrzmialosc miesni (pompeczka) przez co wprowadza to miesnie w stan anaboliczny (podobnie mono) 6 oczywiscie [...]
kefir ma przewage nad jogurtem ze wzgledu na kozystne bakterie fermentacji kwasowej i alkoholowej, oraz mlekowej. (streotococus i lactococcus. drożdze (saccharomyces) liczy sie tylko kefir tradycyjny (bedzie to podane na opakowaniu) tradycyjne kefriy maja te wl ktore podalem, sa pozyskiwane dzieki grzybkom kefirowym a nie dzieki pozyskanym metoda [...]
[...] i wapnia. Tracisz ochotę na słodycze. Dzień 5: Nie jedz owoców! Za to warzyw jedz do uczucia sytości. Postaraj się wypić 6-8 szklanek wody, aby wypłukać z twojego organizmu kwas mlekowy. Zjedz zupę nie mniej niż jeden raz. Dzień 6: Nie wolno jeść ziemniaków. Możesz wypić maślankę i jeść owoce, aż do uczucia sytości. Zjedz zupę nie mniej niż [...]
gdzieś czytałem: nie ma czegoś takiego jak zakwasy. Kwas mlekowy w wyniku procesów beztlenowych jest "zużywany: w kilkadziesiąt minut po treningu. Ból występujący w mięśniach zwyny jest domsami ( z angielskiego) i spowodowany jest stanem zapalnym w mięsniach. Tak nieprzystosowany do treningu organizm radzi sobie z usunięcięm uszkodzonych i budową [...]
rain_drop napisal: "Myślę, że pomysł Spectrala też jest dobry, bowiem picie dużej ilości wody powoduje wypłukiwanie z organizmu kwasu mlekowego odpowiedzialnego za zakwasy" KWAS MLEKOWY NIE JEST ODPOWIEDZIALNY ZA TZW. ZAKWASY!!!!!! Kamikaze - wiater z Tater
Neoglukogeneza to proces zachodzący w wątrobie, a polegający na wytwarzaniu glukozy z kwasu mlekowego i/lub aminokwasów (które podczas wysiłku pochodzą z komorek mięśniowych). Przy aerobach tłuszcz jest podstawowym, ale nie jedynym źródłem energii. Po ok. 2godz jego zużycie dochodzi do 80% wydatkowanej energii, reszta z glukozy. A stały dopływ [...]
hahah jak sie nieznacie to moze niepiszcie głupot :/ bo akurat zakwasy robią sie z beztlenowego oddychania mięśni na skutek ich niedotlenienia występuje fermentacja, której produktem jest szkodliwy kwas mlekowy zalegający w mięśniach usuwany następnie przez wątrobe ;) polecam prawidłowo oddychac przy ćwiczeniach aha i jescze zakwasy istnieja do [...]
Z tego co ja wiem to kwas mlekowy jest usuwany z miesni okolo 2 godziny po treningu, wiec tu mamy do czynienia krotko mowiac z mikrouszkodzeniami wlokien i moim zdaniem u kazdego jest inaczej, teraz zaleznie od diety, dlugosci przerwy miedzy kolejnymi cwicczeniami i oczywiscie zdolnosci regeneracyjnych organizmu ktore u kazdego sa inne...no tak od [...]
[...] DOMS (ang. Delayed onset muscle soreness) - opóźniona bolesność mięśni szkieletowych. Czyli tak zwane 'zakwasy' - ktore tak naprawde z zakwasami maja mało wspolnego! Mówiąc zakwasy mamy na myśli kwas mlekowy zalegający w naszych mięśniach, jako sprawcę nieznośnego bólu. Jednakże [...]
Kwas mlekowy który powstaje podczas beztlenowych przemian w mięśniech jest w pełni usuwany z mięsni do 3 godzin po wysiłku z tego co pamiętam a jego stężenie we krwi maleje do wyjściowego z przed treningu, potem znów przetważany w watrobie do glukozy. Tak więc Twój ból mięsniowy jest wynikiem mikrouszkodzeń w mięśniach wywołanych treningiem pozdro
to nie sa zakwasy tylko opozniona obolalosc miesniowa, kwas mlekowy ( mowie z pamieci!) jest usuwany w przeciagu 24h jak nie szybciej. Co do rad... nigdy nie rozciagaj sie rpzed treningiem !! mozesz ponadrywac miesnie i sciegna. rozciaganie tylko po porzadnej rozgrzewce lub po treningu silowywm. btw kup sobie ZMA to poprawi regeneracje. Z [...]
V3gas, nie dokońca bo po prostu ból mięśni nazywa się potocznie zakwasami, bo tak na prawdę to na początku ból mięśni jej wywoływany przez kwas mlekowy który jest usuwany do wątroby przez około 6 godzin, później dopiero odczuwamy ból zwiazany z uszkodzeniem błon komórkowych które podczas suchu drażnią receptory nerwowe.